De Loondienst BV

Sinds 1997 – De onderlinge afspraken worden bij de notaris vastgelegd.

Wet DBA besluit grote bedrijven te stoppen met ZZP’ers

Deel dit bericht

Nog maar enkele dagen na het afschaffen van de VAR, en nu al nemen grote bedrijven draconische maatregelen: géén zzp’ers meer. Dat blijkt uit mails die BNR heeft ingezien, die grote bedrijven verstuurden aan onder meer bedrijven die bemiddelen voor zzp’ers, zoals interim-managers.

De bedrijven – een grote bank, een grote financiële instelling en een groot Nederlands pretpark, willen niet met hun naam in de media verschijnen, bleek uit telefonische navraag. Nu ze met modelovereenkomsten moeten gaan werken, zeggen de bedrijven helemaal te stoppen met de inhuur van zzp’ers.

Ze vinden de nieuwe wetgeving – de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) – simpelweg te onzeker.

Bedrijven willen vóóraf zekerheid. Krijgen ze die niet, dan willen ze alleen nog maar met andere contracten dan zzp-contracten werken.

Wervings- en selectiebureau’s beginnen de gevolgen nu ook te merken bij grote multinationals. Het gaat daar om honderden zzp’ers. De wet- en regelgeving is aangepast, maar de communicatie “is minimaal”, zeggen sommigen. De onrust wordt alleen maar groter, ontdekte BNR.

Sterker nog: zzp’ers kunnen door bedrijven gedwongen worden hun ondernemerschap op te geven. Michael Page, één van de grote spelers in werving- en selectie in de financiële wereld, maakt zich zorgen over de huidige ontwikkelingen.

Misschien ook interessant

De Wet DBA en artikel 7:610 BW

Drie criteria De Belastingdienst beoordeelt de arbeidsrelatie aan de hand van de drie criteria die de wet in artikel 7:610 BW stelt aan de totstandkoming

De ZZP BV is het antwoord op de Wet DBA

Vanaf 1 mei jl. is de VAR afgeschaft. Veel ZZPérs zullen straks achteraf door de Belastingdienst aangemerkt worden als Schijnzelfstandige, wat gepaard gaat met boetes